Herhjemme er det en gammel tradition at sætte gaflen i en lækker and, når vi rammer november og kan fejre mortensaften den 10. november - som altid falder om aftenen dagen før mortensdag.
Her får du vores bud på en lækker Mortensaften Menu - Andesteg - Brunede Kartofler og Rødkålssalat
Andestegen
Hel and
Salt og Pepper
Æbler og svesker.
Andestegen tages ud af køleskabet
Rens, skyl og tør anden. Fjern fjerrester og gump og klip vingespidserne af (gem dem).
Gnid anden udvendigt og indvendigt med salt.
Lad stegen hvile i min. 1,5 time før den skal steges.
Stegen fyldes med æbler og svesker.
Kom, vingespidser, hals og indmad (udelad leveren) i en foliebakke med vand.
Stil foliebakken på bundristen af grillen.
Tag foliebakken ud efter ca. 1 time og si skyen over i en gryde.
Kom lidt vand i foliebakken og stil den tilbage under anden
Læg anden på risten over foliebakken med brystet opad og luk grillens låg
Steges ved 200-220 grader til en kernetemperatur på 72-75 grader
mærk om lårene sidder løst og se om kødsaften er klar.
Stegetid ca. 2 timer
Lad den hvile i min. 30 minutter før servering
(Kan også laves i ovn)
De Brunede Kartofler
Sukker (ca. 1 dl) 85g
Smør 25g
Pillede, kolde små kartofler 1 kg
Salt
½ tsk
Brunede kartofler som tilbehør til andestegen er en klassiker.
Du kan koge og pille kartoflerne dagen i forvejen, brune dem i god tid før middagen, og varme de brunede kartofler op lige før spisetid.
Med denne nemme opskrift på brunede kartofler, er du sikker på at få perfekte sukkerbrunede kartofler.
Fordel sukkeret i et jævnt lag i en kold pande
Lad sukkeret smelte uden omrøring - først 2 min. ved kraftig varme og derefter ved jævn varme.
Tilsæt smør og skru op til kraftig varme.
Kom kartofler og salt i panden. Brun kartoflerne ved kraftig varme i ca. 5-6 min.
Vend dem forsigtigt. Tilsæt evt. lidt vand, hvis kartoflerne begynder at blive tørre.
Sovsen
Andesovs, det er godt! Og den skal helst sidde lige i klædeskabet. 😊
Mangler du en nem andesovs opskrift - så får du den her.
Dette er opskriften på en god andesovs med andefedt.
Det er lige før (men også kun lige før) man kan undvære anden, bare der er en god andesovs - og nok af den
Siet og skummet stegesky fra en and 3 dl
Andefedt 1 spsk.
Hvedemel 2 spsk.
Piskefløde 38% 1 dl
Groft salt ¼ tsk
Friskkværnet peber
Sovsekulør
Kog andeskyen ind eller tilsæt vand, så har du ca. 3 dl siet og skummet stegesky.
Lad andefedtet blive varmt i en tykbundet gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner.
Tilsæt mel og pisk til det er opsuget, og opbagningen har taget lidt farve.
Tilsæt skyen ca. 1 dl ad gangen - pisk konstant.
Kom fløde, salt og peber i og kog sovsen ved svag varme i ca 5 min. - rør af og til.
Smag til og tilsæt kulør.
Salaten
En dejlig frisk rødkålssalat med bid af rødkål, friskhed fra appelsin, skarphed fra rødløg, sprødhed fra cashewnødder og saftighed fra granatæblekerner. Salat med rødkål er både en fryd for øjet og for ganen. Denne opskrift på rødkålssalat og dressing kan bruges hele året og til mange andre retter.
Rødkålssalat, der har lidt af det hele og ovenikøbet er meget nem og hurtig at lave.
Dressing
Jomfruolivenolie 1 spsk.
Mørk balsamicoeddike 1 spsk.
Akacie honning
2 tsk Groft salt
½ tsk Friskkværnet peber
Pisk alle ingredienserne sammen i en stor skål.
Rødkålssalat
Fintsnittet rødkål 400 g
Finthakket rødløg ½ (ca. 50 g)
150 g appelsinfileter - af 2 Appelsiner
Granatæblekerner 100 g
Saltede, ristede cashewnødder 50 g
Vend den fintsnittede rødkål i dressingen og lad den trække i ca. 15 min.
Anret kålen i et fad lagvis med rødløg, appelsinfileter, granatæblekerner og cashewnødder.
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.